Sesiune plenară CoR 8 octombrie 2018

În perioada 8-11 octombrie, au avut loc la Bruxelles Săptămâna Europeană a Orașelor și Regiunilor (EWRC2018) și Sesiunea Plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR). Din partea AMR a participat o delegație formată din Robert Negoiță, președintele Delegației României la CoR; Cosmin Necula, primarul mun. Bacău și Arpad Antal, primarul mun. Sfântu Gheorghe.
Cu această ocazie, a avut loc o dezbatere cu Jean Claude Juncker – președintele Comisiei Europene, Corina Crețu – comisarul european pentru politică regională și Karl Heinz Lambertz – președintele CoR pe tema ”Viitorul Europei este coeziunea”.

De asemenea, delegația AMR s-a întâlnit cu Antonio Tajani – președintele Parlamentului European, ocazie cu care au avut loc dezbateri pe tema ”Starea Uniunii Europene: perspectiva regiunilor și a orașelor”.

În același timp, la ședința Delegației României la CoR a participat și o delegație formată din primari din Republica Moldova, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), în vederea întăririi cooperării între autoritățile locale din Republica Moldova cu cele din România și din UE.

Printre avizele aprobate în cadrul Sesiunii Plenare a CoR au fost: Reflecții asupra Europei: vocea autorităților locale și regionale în serviciul restabilirii încrederii în Uniunea Europeană; Pachetul privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027; Orizont Europa: Al nouălea program-cadru pentru cercetare și inovare; Propunere de directivă privind produsele din plastic de unică folosință; Pachetul privind impozitarea echitabilă.