AMR a semnat Alianța pentru Coeziune

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România şi şeful Delegaţiei României la Comitetul European al Regiunilor CoR, domnul Robert Sorin Negoiţă, a semnat, la Bruxelles, Alianţa pentru Coeziune. Semnarea a avut loc în prezenţa Preşedintelui Comitetului European al Regiunilor, domnul Karl -Heinz Lambertz, care a vorbit, încă din toamna trecută, în cadrul vizitei oficiale efectuate în România, despre importanţa acestei alianţe. „Mă bucur că tot mai multe autorități locale și regionale au aderat la această inițiativă a noastră, iar faptul că Delegația României la CoR semnează acum este important și în contextul în care țara dumneavoastră va deține Președinția UE, anul viitor. De ce este importantă această Alianță? Fiindcă ne dorim Europă unită, o Europă puternică și care să funcționeze bine pentru toate comunitățile. Dar și fiindcă trebuie contrate toate opiniile recente care încep să se contureze și care vorbesc despre renaționalizarea politicilor europene.

Ori, unitatea, trebuie să rămână ideea principală. Desigur, avem foarte mult de muncă, iar rezultatul final se va vedea în textul rezoluției noastre ce va fi dezbătută și votată la nivelul instituțiilor principale ale UE ” a declarat Preşedintele CoR, Domnul Karl -Heinz Lambertz. „Noi, ca reprezentanți ai autorităților locale din România suntem interesați de aceste politici de coeziune, fiindcă este normal ca decalajele dintre state, regiuni sau localități să dispară. Este un semnal bun și faptul că această inițiativă vine din partea domnului Lambertz, care nu aparține unui stat care nu ar avea nevoie de astfel de politici, dar care totuși le susține, tocmai pentru că Europa are nevoie să fie puternică. Iar asta se poate face doar prin unitatea țărilor, regiunilor și a localităților membre ” a declarat Preşedintele AMR, Domnul Robert Sorin Negoiţă. Alianța a fost semnată și de Președinții AOR, ACoR și UNCJR. Din partea AMR, au participat preşedintele Sucursalei AMR Vest şi Primar al Municipiului Arad, domnul Gheorghe Falcă și Primarul Municipiului Constanța, domnul Decebal Făgădău.

Reprezentând în prezent o treime din bugetul UE, politica de coeziune a UE reduce disparitățile regionale, creează locuri de muncă, deschide noi oportunități de afaceri și caută soluții pentru probleme globale majore, precum schimbările climatice și migrația. Alianța pentru coeziune (#CohesionAlliance) este o coaliție a părților care consideră că politica de coeziune a UE trebuie să rămână, în continuare, unul din pilonii viitorului UE. Alianța a fost creată prin cooperarea între principalele asociații europene de orașe și regiuni și Comitetul European al Regiunilor. Ea solicită ca bugetul UE de după 2020 să consolideze politica de coeziune, să o facă mai eficientă, mai vizibilă și mai accesibilă pentru toate regiunile Uniunii Europene. Alianţa pentru coeziune poate fi spirjinită de către autoritățile naționale, regionale și locale și până la IMM-uri, ONG-uri, școli, universități şi organizații culturale.