Declaraţie – Apel al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova

SONY DSC

​În perioada 21 – 23 mai 2015 s-a desfășurat la Alba Iulia ce-a de-a II-a sesiune ordinară a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Evenimentul organizat de Asociația Comunelor din România (A.Co.R.) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a beneficiat de participarea a peste 150 de primari de comune din România și 50 de primari de sate, comune și orașe din Republica Moldova, de prezența autorităților publice locale din județul Alba, a președintelui A.Co.R., dl. Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana Băi, județul Dâmbovița si membru al Comitetului European al Regiunilor, precum și a președintelui CALM, dna. Tatiana Bădan, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia.

Reprezentanții celor două organizații au semnat o declarație adoptată în unanimitate de toți primarii prezenți la eveniment. Declarația comună subliniază posibilitatea și dorința autorităților publice locale din cele două țări de a dezvolta relațiile de cooperare între comunitățile locale din ambele țări, de a se implica în proiecte comune de investiții, de întărire a capacității instituționale și altele. De asemenea, s-a reiterat sprijinul reciproc în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv cel pe care A.Co.R. îl acordă CALM și autorităților publice locale din Republica Moldova, pentru integrarea în toate organismele europene în vederea sprijinirii procesului de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Şedința de constituire a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (C.A.L.R.R.M) a avut loc la 24.05.2013 în Chișinău, Republica Moldova. În perioada ce a urmat au fost încheiate peste 100 de acorduri de cooperare/înfrățire între comunitățile locale din România și Republica Moldova, au fost inițiate mai multe proiecte comune.