Raport COSME 1 februarie 2018

Raportul Președintelui AMR pe programul COSME, vot în unanimitate în sesiunea plenară a CoR

Raportul Preşedintelui Asociaţiei Municipiilor din România, domnul Robert Sorin Negoiţă, „Viitorul programului COSME după 2020: perspectiva autorităților locale și regionale”, susţinut la Bruxelles, a primit votul unanim al delegaţilor regionali europeni prezenţi la cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor- CoR.

Președintele Asociației Municipiilor din România și al delegației țării noastre la Comitetul European al Regiunilor, domnul Robert Sorin Negoiță, în calitate de raportor desemnat de Comitetul European al Regiunilor pentru Programul COSME, program lansat de Comisia Europeană și gestionat de DG Grow a declarat, în cadrul plenarei: ” Prin raportul pe care vi-l propun pentru aprobare aducem câteva schimbări pozitive, extrem de importante, programului COSME. În primul rând, atenția se îndreaptă către autoritățile locale și regionale care trebuie să se implice direct și intensiv în tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri. În al doilea rând, vestea bună este că procentul de garantare va crește de la 50%, la 80%. Am făcut această propunere, după ce am studiat mai multe programe naționale din Europa, iar acestea erau mai atractive decât COSME tocmai prin faptul că procentul de garantare era mai mare. Atunci, trebuie luate măsuri. Și, în final, o altă veste bună, este că bugetul programului COSME va crește”.

Așa cum s-a întâmplat și în ședința Comisiei ECON, desfășurată la finele anului trecut, raportul a primit votul unanim al delegaților.

La sesiunea plenară participă domnul Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad și Președintele Sucursalei AMR Vest și domnul Decebal Făgădău, Primarul Municipiului Constanța. Din delegația României la CoR, condusă de AMR, prin Președintele Robert Sorin Negoiță, mai fac parte Asociația Orașelor din România, Asociația Comunelor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene. În cadrul sesiunii plenare a CoR au luat cuvântul domnul Karl -Heinz Lambertz, Preşedintele Comitetului European al Regiunilor, domnul Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și domnul António Costa, premierul Portugaliei. Lucrările vor continua mâine, 1 februarie 2018. Delegația României la CoR va semna Alianța pentru Coeziune.

Comitetul European al Regiunilor este un organism alcătuit din 350 de membri – președinți de consilii regionale, primari sau reprezentanți aleși ai regiunilor și orașelor – din cele 28 de state membre ale UE. COSME este un program destinat îmbunătățirii competitivității întreprinderilor, cu accent special pe întreprinderile mici și mijlocii- IMM-uri.