Vizita Președintelui Comitetului European al Regiunilor la București

Președintele Comitetului European al Regiunilor – CoR, domnul Karl -Heinz Lambertz, s-a aflat la Bucureşti, în perioada 7- 8 septembrie 2017. Împreună cu Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă, care deţine şi preşedinţia Delegaţiei României la CoR, oficialul european a avut întâlniri cu Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, cu Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, domnul Victor Negrescu, cu Primarul General al Capitalei, doamna Gabriela Firea şi Comisarul European pentru Politică Regională, doamna Corina Creţu. Vineri, 8 septembrie, agenda prevede o întrevedere cu Prim-Ministrul României, domnul Mihai Tudose, şi cu Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb.

Prima zi a vizitei a prilejuit şi o întâlnire cetăţenească, în cadrul căreia, oficialul European a răspuns întrebărilor cetăţenilor.

“Îmi face deosebită plăcere să mă aflu în România şi mai ales că, în calitate de Preşedinte al CoR, prima vizită oficială o efectuez aici, în ţara dumneavoastră. Este, în această perioadă, un moment cheie pentru Europa şi pentru ţările europene. Atunci când vorbim de Europa, mulţi se gândesc la Bruxelles, la Strasbourg sau Luxemburg. Greşit! Europa este în fiecare ţară membră, acolo unde sunt cetăţeni europeni. Mă bucură buna colaborare cu membrii Comisiei Europene, fiindcă este important ca cetăţenii din toate ţările şi regiunile, căci acesta este punctul nostru de interes, să se simtă incluşi, să simtă că vocea lor contează. Cu Delegaţia României la CoR colaborăm excelent şi mă bucur că Preşedintele Delegaţiei, domnul Robert Sorin Negoiţă, este şi raportor pe programul COSME, fiindcă avem nevoie de fonduri de coeziune, avem nevoie să înţelegem că nevoile care există în fiecare ţară pot fi rezolvate doar acolo, dar că nu suntem singuri” a declarat Președintele Comitetului European al Regiunilor – CoR, domnului Karl -Heinz Lambertz.

«Din păcate, România a pierdut foarte mult timp şi foarte mulţi bani. Mă întristează faptul că, în primul exerciţiu bugetar, ţara noastră a reuşit să atragă doar 4% din fondurile europene puse la dispoziţie. Dar, deşi trebuie sa recunoaştem aceste lucruri şi să tragem semnale de alarmă, trebuie să vedem şi progresele care se fac. România a început să atragă fonduri europene pentru infrastructură, pentru sănătate, pentru dezvoltare rurală, pentru şcoli. Un bun exemplu este cel al Primariei Sectorului 3 care este campionul reabilitării termice, reuşind tocmai acest lucru. Să atragă fonduri europene. Este un moment crucial, pentru UE în format 27, dar şi pentru ţara noastră, la nivel local şi central, fiindcă ne pregătim să lucrăm pentru următorul exerciţiu bugetar şi mă bucur că România este implicată, că inclusiv Delegaţia României la CoR este foarte activă şi prezentă« a declarat Comisarul European pentru Politică Regională, doamna Corina Creţu.

«Vreau să felicit Comitetul Regiunilor care se implică pe tot ceea ce înseamnă problematică economică şi care face toarte demersurile ca administraţia locală să se apropie tot mai mult de zona economică, fiindcă pentru dezvoltare locală avem nevoie să încurajăm mediul economic. Eu sunt raportor pe un program foarte important care se numeşte COSME şi care nu este foarte cunoscut, din pacate, de aceea şi lucram aum intens la promovare, şi care încurajează IMM-urile şi vorbim de peste 2,3 miliarde de Euro, bani la dispoziţie « a susţinut Preşedintele AMR şi Preşedintele Delegaţiei României la CoR, domnul Robert Sorin Negoiţă.

În cea de-a doua zi a vizitei, Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă, îi va prezenta Președintelui CoR, domnului Karl -Heinz Lambertz, câteva dintre punctele de interes ale Sectorului 3, obiectivele atinse şi programele aflate în derulare. Vizita oficialului european se va încheia cu o întâlnire cu membrii Delegaţiei României la CoR.