Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Markku Markkula, a salutat un proiect cu laser din România în valoare de 300 mil. € finanțat de UE, susținând că aceasta demonstrează modul în care investițiile UE și activitățile în parteneriat pot crea inovare și dezvoltare regională.
Însoțit de ministrul educației naționale și al cercetării științifice din România, Adrian Curaj, și de ministrul fondurilor europene, Aura Carmen Răducu, președintele Markkula a vizitat proiectul transfrontalier, „Extreme Light Infrastructure” care se speră că va crea în cele din urmă unul dintre cele mai puternice lasere din lume. Presedintele Markkula a comentat: „Lucrând în tandem, guvernele centrale și locale, universități și sectorul de afaceri pot contribui la știința de ultimă generație. Specializarea inteligentă poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării urbane și rurale prin investirea fondurilor structurale ale UE în materie de inovare.”
În timpul călătoriei de o zi la București, Președintele Markkula, a vorbit, de asemenea alături de prim-ministru României, Dacian Cioloș, la o conferință organizată de Asociația Comunelor din România. La eveniment atât Emil Drăghici, președintele Asociației, cât și Alin Nica, Șeful delegației din România la CoR, au subliniat faptul că zonele rurale au avut un rol important pentru creșterea economică și creșterea calității vieții în România. Președintele Markkula a sprijinit acest lucru declarând: „Este pozitiv să observăm activitatea desfășurată în România, pentru a face față decalajului urban-rural, prin promovarea regionalizării și valorificarea la maximum a fondurilor UE. Trebuie să accelerăm investițiile prin simplificarea politicii de coeziune a UE, îmbunătățirea capacității administrațiilor locale și armonizarea normelor privind achizițiile publice.
Președintele Markkula a salutat, de asemenea, eforturile României de a sprijini regionalizarea în timpul întâlnirii bilaterale cu vicepremierul, Vasile Dîncu, care este pregătit să utilizeze cunoștințele CoR pentru a promova descentralizarea și regionalizarea în România. Viceprim-ministrul a comentat, „Promovarea regionalizării și sprijinirea guvernanței locale constituie un obiectiv major și de aceea salutăm opiniile CoR. Guvernul român depune toate eforturile pentru a combate blocajele, de a reduce birocrația, de a moderniza administrațiile publice și de a reuși ca investițiile UE să sprijine regiunile cele mai slab dezvoltate”.