În perioada 5-6 decembrie 2018, Delegația României la Comitetul European al Regiunilor – CoR a participat la cea de a 132-a Sesiune plenară.
Cu această ocazie au avut loc dezbateri privind rolul și competențele autorităților locale și regionale din UE cu Corina Crețu, membră a Comisiei Europene responsabilă cu politica regională și privind retragerea Regatului Unit din UE cu Michel Barnier, negociator șef european pentru Regatul Unit, care a ieșit din Uniunea Europeană.
În prima zi, miercuri 5 decembrie 2018, a avut loc o conferință de presă susținută de domnul Robert Sorin Negoiță, președintele Delegației României la CoR și de către domnul Karl-Heinz Lambertz, președinte al Comitetului European al Regiunilor pe tema organizării la București, în martie a anul viitor, a Summitul European al Oraşelor şi Regiunilor, cea mai mare reuniune a primarilor şi reprezentanţilor regionali din întreaga Europă, după Brexit.
„Acest eveniment este o premieră pentru România. Cred că este o bună ocazie pentru a învăța din greșelile trecutului. S-a întâmplat de prea multe ori ca politicienii să aibă un comportament incorect față de Uniunea Europeană„, a declarat domnul Robert Sorin Negoiță.
Pe ordinea de zi a sesiunii plenare s-au aflat 21 de avize: https://cor.europa.eu/ro/events/Pages/132nd-cor-plenary-session.aspx
În cadrul dezbaterii cu privire la “Viitorul Politicii de Coeziune” desfasurată în plenul Comitetului European al Regiunilor, domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, a subliniat importanța continuării politicii de coeziune întrucat are efecte concrete și directe în viața fiecărui cetățean al Uniunii Europene.
”După Polonia, Italia și Spania, România este al patrulea beneficiar al fondurilor de coeziune în exercitiul financiar 2021 – 2027. Am precizat nevoia simplificării și scurăarii procedurilor de absorbțtie a fondurilor europene și necesitatea menținerii regulii “n+3”actuale și pentru exercitiul financiar următor. ”
Pentru perioada 2021-2027 se va aplica pentru prima dată un nou instrument de colaborare “city – to – city” intitulat European Urban Initiative, instrument care va permite si Clujului sa finanteze unele proiecte in domeniul inovarii si mobilitatii urbane.
Noua politica de coeziune se va concentra pe 5 obiective tematice (in comparatie cu 11 in prezent): Smarter Europe, A Greener, carbon free Europe, A more Connected Europe, A more Social Europe, A Europe closer to citizens.
În cadrul reuniunii CoR, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Delegației României la Comitetul European al Regiunilor, a fost ales membru al Comisiei speciale pentru afaceri financiare și administrative (CAFA) pentru a asista Biroul CoR.
La finalul întâlnirilor, Delegația României la CoR a organizat un eveniment traditional românesc dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI, la care au participat oficiali europeni.