Personalități europene de prim rang din domeniul Energiei și reprezentanții autorităților locale din România au pledat la București, la Conferința anuală Set–Plan 2019, pentru susținerea tranziției energetice în beneficiul cetățenilor europeni. Ei au subliniat importanța unei coordonări între bugetele locale, regionale, naționale și europene pentru ca revolutionarea sistemului energetic să fie posibilă până în 2050.
Dominique Ristori, Directorul General al DG Energy, Comisia Europeană a declarat că “ Uniunea Europeană înseamnă diversitate și convergență. Trebuie să susținem tranziția energetică, să ne unim forțele și să dăm Europei cel mai bun produs. Cetățenii europeni au nevoie de o atmosferă curată, fără emisii de cabon”.
„Dezvoltarea energiei regenerabile este o obligație pentru orașe. Noi conștientizăm cât de importantă este energia regenerabilă pentru ‘smart cities’, așa numitele orașe inteligente. Recunoaștem importanța fondurilor europene cu ajutorul cărora am reușit să reabilităm termic clădirile , să iluminăm străzile și să oferim un transport public nepoluant. România este un sustinător convins al noilor inițiative privind energia regenerabilă.” a continuat dl. Robert Negoiță, Președintele Asociației Municipiilor din România și primarul sectorului 3 al Municipiului București.
„În 2015 ne-am propus să luptăm pentru un viitor mai curat îi mai durabil. Guvernele naționale, industria, societatea civilă, universitățile, cetățenii, cu toții trebuie să ne unim eforturile pentru a realiza tranziția energetică. Tranziția energetică începe în orașul tău, în regiunea ta. Statele Membre ale Uniunii Europene trebuie să își finalizeze planul de tranziție energetică până în 2030. Nimeni nu poate reuși de unul singur. Să ne unim forțele pentru o Europă fără emisii de carbon.” a menționat dl. Karl- Heinz Lambertz, Președintele Comitetului Regiunilor.
Conferința se desfășoară la Universitatea Politehnica Bucuresti, în perioada 12 – 14 iunie: „Este o onoare pentru noi să organizăm acest eveniment, Conferința Anuala Set Plan, în Universitatea noastră care anul acesta împlinește 200 de ani. Este cea mai mare universitate tehnică din această parte a Europei și puțini știu că Universitatea este un generator de energie. Avem propria noastră centrală electrică și propriul nostru sistem de distribuție”. a declarat dl. Mihnea Costoiu, Rectorul Universității Politehnica.
Conferința este organizată de Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor, Asociația Municipiilor din Romania, Ministerul Energiei.