Conferința Set Plan 2019 a continuat la București, în Aula Universității Politehnica.
În a doua zi de dezbateri participanții au subliniat rolul esențial pe care orașele și regiunile îl au in procesul tranziției energetice.
Cum pot liderii locali și regionali să accelereze folosirea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon astfel incât cetățenii europeni să se poată bucura pe deplin și cât mai repede de un aer curat și sănătos?
Cum ajută concret Planul SET la aplicarea tehnologiilor noi și folosirea produselor nepoluante în orașele și regiunile europene?
Cum poate Planul SET, care susține o colaborare apropiată între Statele Membre ale Uniunii Europene, cercetătorii științifici și reprezentanții industriei să accelereze găsirea tehnlogiilor cheie pentru realizarea cât mai rapidă a tranziției energetice?
Acestea sunt doar o parte dintre întrebările adresate specialiștilor si liderilor politici și regionali de către participanții la Conferință.
,,Ținând cont de provocările climatice de la nivel global, consider că toți primarii trebuie să fie verzi, aceasta ar trebui să fie datoria lor, mai ales în UE, de a gândi și de a acționa cu considerație față de mediu și utilizând tehnologia ca instrument pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, a precizat dl. Emil Boc, primarul Municipiului Cluj – Napoca.
Specialiștii au explicat că noile tehnologii energetice sunt mai prietenoase cu mediul și totodată mult mai sigure pentru oameni. De exemplu, în cazul unui incendiu la bordul unei mașini care circulă pe baza de hidrogen, pasagerii nu sunt în pericol deoarece hidrogenul este un gaz mult mai ușor decât aerul și se ridică rapid în atmosferă.
În plus, mașinile care circulă pe bază de hidrogen emană doar vapori de apă deoarece hidrogenul în combinație cu oxigenul formează o moleculă de apă. Susținătorii energiei pe bază de hidrogen au îndemnat autoritățile locale și regionale să îi îcurajeze pe oameni să experimenteze noile tehnologii și să se convingă de beneficiile aduse de produsele inovatoare. Ei au insistat asupra educării și informării populației cu privire la noile produse care încep deja să intre pe piață.
Planul Strategic European privind tehnologiile energetice(SET PLAN) vizează accelerarea dezvoltării și utilizării tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Totul pentru o energie curată, accesibilă și durabilă. Uniunea Energetică permite Statelor Membre să își îndeplinească obiectivele privind energia curată.
În prezent, în Uniunea Europeană există peste 4 milioane de „locuri de muncă verzi”.
Conferința Set Plan are loc la București, în perioada 12-14 iunie 2019, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și este organizată de Asociația Municipiilor din România, alături de Comitetul European al Regiunilor, Comisia Europeană și Ministerul Energiei.