Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, și noua președintă a Comisiei ENVE a CoR și a grupului de lucru Green Deal Going Local, Kata Tüttő, au lansat Trees for Life, un apel la acțiune pentru toți membrii CoR – dar și orașele și regiunile din UE – pentru a-și împărtăși proiectele în derulare și noile angajamente în reîmpădurirea și ecologizarea zonelor urbane. Trees for Life face parte din campania Green Deal Going Local a CoR.
Pentru a vă alătura Trees for Life, completați acest scurt sondaj online. Copacii trebuie să fie plantați sau încolțiți după 20 mai 2020 și trebuie să urmeze liniile directoare privind împădurirea ecologică, evitând împădurirea inadecvată a habitatelor sensibile, cum ar fi turbării și zonele umede și acordând prioritate speciilor de arbori autohtone atunci când este posibil și soiurilor, ecotipurilor și proveniențelor care iau în considerare. nevoia de reziliență la schimbările climatice. Orientările și criteriile de participare sunt accesibile aici.
Apelul la acțiune „Copaci pentru viață” încurajează fiecare participant – și în special membrii CoR – să planteze un copac în regiunea, orașul sau satul lor, de preferință la 30 mai 2022 și cel târziu la 5 iunie 2022, în timpul Săptămânii verzi a UE 2022. , și să partajeze o fotografie pentru a face publicitate fiecărui angajament și a-l promova ca o contribuție la reîmpădurirea Europei.
CoR va promova și va oferi vizibilitate tuturor angajamentelor comune, întărind mesajul că încălzirea globală este o provocare globală care necesită soluții locale.
Contribuțiile orașelor și regiunilor în cadrul Trees for Life vor fi luate în considerare direct pentru angajamentul de 3 miliarde de copaci suplimentari și vor contribui la noua strategie a UE pentru păduri pentru 2030.
Apelul la acțiune vine după anunțul făcut de președintele CoR Apostolos Tzitzikostas și Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, într-o scrisoare comună din octombrie 2021.
Trees for Life este unul dintre cele 10 îndemnuri la acțiune ale campaniei CoR Green Deal Going Local. Green Deal Going Local a fost lansat în iunie 2020 cu crearea unui grup de lucru și a unui set de inițiative de comunicare și implicare, care vizează plasarea orașelor și regiunilor în centrul tranziției UE către neutralitatea climatică și oferirea autorităților locale și regionale instrumente de primă mână pentru a se implica și a accelera implementarea Pactului ecologic european în fiecare teritoriu.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, pădurile sunt esențiale pentru sănătatea noastră și bunăstarea planetei. Sunt bogate în biodiversitate și sunt extrem de importante în lupta împotriva schimbărilor climatice. Printre alte beneficii, plantarea a 3 miliarde de copaci suplimentari în UE va ajuta, de asemenea să răcească aerul cu între 2ºC și 8ºC atunci când sunt plantati strategic în zonele urbane; furnizează hrană, cum ar fi fructe, nuci și frunze; și oferă habitat și protecție plantelor și animalelor, crescând biodiversitatea urbană.
Pentru mai multe informații, contactați secretariatul Green Deal Going Local al CoR la greendeal@cor.europa.eu.
Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat: „Ne face plăcere să anunțăm că inițiativa „Copaci pentru viață” este acum o realitate. Solicităm membrilor noștri să împărtășească inițiativele de plantare de copaci ale delegației lor, precum și ale lor, completând sondajul dedicat. Prin participare, veți putea demonstra conducerea guvernelor locale și regionale ale Europei în construirea unui viitor mai ecologic și mai durabil pentru planeta noastră.”
Viceprimarul Budapestei și noua președintă a Comisiei ENVE a CoR și a grupului de lucru Green Deal Going Local, Kata Tüttő, a declarat: „În Budapesta prețuim copacii după tot binele pe care îl oferă: nu doar prin CO2 pe care îl captează, ci prin praful pe care îl pot lega, umbra pe care o aruncă în zilele toride de vară și vaporii pe care îi eliberează în atmosferă. Am făcut-o o prioritate, creând, de asemenea, un registru pentru tăierea arborilor, ca parte a monitorizării noastre a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Ecologizarea zonelor urbane este ceva concret pe care îl putem face cu toții pentru a combate poluarea aerului, a opri pierderea biodiversității și a face orașele noastre mai viabile. Sunt necesare acțiuni chiar și mai mici pentru a opri criza climatică și a biodiversității.”