Premieră românească în prima sesiune plenară din acest an a Comitetului Regiunilor, care a avut în sediul Parlamentului European din Bruxelles. Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a devenit primul raportor al unui proiect românesc de mediu, pe care l-a susţinut în faţa membrilor din cele 28 de state ale UE. Documentul a fost avizat şi urmează să fie analizat de Comisia Europeană, care va revizui legislaţia comunitară în domeniul reciclării.
Prima sesiune plenară de anul acesta a Comitetului Regiunilor a venit cu o victorie răsunătoare pentru România. Proiectul „Către o economie circulară: revizuirea legislației UE în domeniul deșeurilor” a fost adoptat de cei 353 de membri reuniți la Bruxelles.
„Am reușit ca eu, un reprezentant al României, să fiu glasul autorităților locale și regionale din Europa, prin care solicităm Comisiei Europene să ia act că astăzi, Comitetul Regiunilor a aprobat în plenul său și a acordat avizul pentru economia circulară, Deci, Comisia Europeană va continua munca pentru păstrarea unei Uniuni Europene curate“, a afirmat Mariana Gâju, membru al Comitetului Regiunilor.
După o muncă de peste 7 luni, proiectul raportorului român Mariana Gâju va ajunge la Comisia Europeană, care trebuie să țină cont de recomandările din document. Realizat cu ajutorul unui expert din cadrul Ministerului Mediului, acesta prevede îmbunătățirea mecanismului de reciclare selectivă a deșeurilor.
„Acest pachet înseamnă, de fapt, reintroducerea în economie a unei mari părți din materialele care se pierd altfel pentru că sunt aruncate. Suntem obișnuiți să folosim un lucru pentru scurt timp apoi să-l aruncăm, fără să ne gandim că în felul acesta pierdem foarte multe materiale. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea și trebuie să căutăm noi posibilități de a refolosi ceea ce am mai folosit odată”, a declarat Mihaela Frăsineanu, consilier Ministerul Mediului.
Practic, proiectul susținut de Mariana Gâju ajută la dezvoltarea unei economii circulare sustenabile, dar contribuie și la crearea de noi locuri de muncă în domeniul reciclării. Primarul comunei Cumpăna este primul raportor al României în Comisia de Mediu a Comitetului Regiunilor de la aderarea țării noastre la UE. Mariana Gâju a fost susținută de o delegație românească formată din 15 membri, cu toții reprezentanți ai autorităților locale.
„Proiectul pe care îl susține doamna Gâju face parte din curățenia vieții mediului în care trăim, pentru că nu putem vorbi de o localitate dezvoltată, dar una cu probleme de mediu și în care deșeurile zac peste tot. Așadar și aici trebuie să avem în vedere că, oriunde am pași în UE, indiferent că e localitate urbană sau rurală, trebuie să avem un mediu curat, ori Mariana Gâju și-a asumat o responsabilitate pe măsura forțelor sale”, a spus Emil Drăghici, membru Comitetul Regiunilor.
Delegația României se află la începutul unui nou mandat de 5 ani. Ea are în total 30 de membri: 15 titulari și 15 supleanți, care au fost propuși de Guvernul român și confirmați de Consiliul European. Ei reprezintă, la nivelul Comitetului Regiunilor, interesele județelor, municipiilor, orașelor și ale comunelor din România în UE. Comitetul Regiunilor a fost fondat în 1994, odată cu semnarea Tratatului de la Maastricht.
Sursa www.reporterntv.ro