19 Octombrie 2021, ora 15 (ora RO)
Întâlnire Zoom
https://euconf-eu.zoom.us/j/99503131080?pwd=cWs0U3czRFZjYzF3NHlRYngxNG81QT09
ID întâlnire: 995 0313 1080
Cod de acces: 541935
Interpretare în limbile română, poloneză și engleză
Sub egida inițiativei de implicare a cetățenilor oferită de Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor, susținută de Comitetul Regiunilor (CoR), evenimentul paralel prezintă următoarea AGENDA:
I. Deschidere și tour de table (5 minute)
II. Discurs de deschidere: Claudia MONTEIRO DE AGUIAR, deputat în Parlamentul European: Turism montan în timpul și după pandemia de COVID-19 (5 minute)
III. Speakers
1. Adrian Teban, președintele delegației române la CoR, primarul orașului Cugir, România: „Infrastructură durabilă pentru turism în Carpați” (15 min.)
2. Marco Onida, expert în cadrul Direcției Generale Mediu, Comisia Europeană, fost secretar general al Convenției alpine: „Sustenabilitatea turismului montan într-un context european post-pandemic” (15 min.)
3. Andreas Aschaber, secretar general al EUMA (Uniunea Europeană a Asociațiilor de Alpinism): „Zonele de alpinism, cabanele și traseele montane în lumina durabilității” (15 min.)
4. Ingrid Hayek, vicepreședinte al EUMA: „Rolul alpinistilor și al EUMA în consolidarea coeziunii europene”. EUMA reunește aproape toate cluburile naționale alpine din Europa și reprezintă 3 milioane de membri plătitori. (10 minute.)
5. Wladyslaw Ortyl – membru CoR, președintele regiunii Podkarpatya, Polonia: „Dezvoltarea turismului durabil în contextul unei macrostrategii pentru Carpați” (15 min.)
6. Marius Ursaciuc, membru CoR și primar în Gura Humorului, România: „Turismul în Carpații Orientali: între natural și spiritual” (15 min.)
IV. Sesiunea de întrebări și răspunsuri (45 min.)
Moderator: Raul Cazan, președinte 2Celsius și coordonator al Delegației României la CoR
Descriere
În urma Rezoluției Parlamentului European din 25 martie 2021 privind Strategia UE pentru un turism durabil și în contextul pandemiei de COVID19, acest eveniment sporește rolul consultativ al Comitetului Regiunilor (CoR) și aduce la un nivel de bază la nivel european remarcabil dezbateri legate de reziliență, durabilitate și coeziune teritorială în zonele montane.
Călătoriile și turismul depind în mare măsură de un mediu sănătos și curat, de o biodiversitate bogată, precum și de societatea și cultura locală înfloritoare. Deoarece interesul turistic pentru „natură și în aer liber” este în creștere și pandemia COVID-19 a crescut cererea de turism bazat pe proximitate și destinații mai puțin aglomerate în natură și în aer liber, turismul bazat pe natură poate aduce o contribuție importantă la recuperarea turism, menționează documentul de lucru al Comisiei, „Scenarii către co-crearea unei căi de tranziție pentru turism pentru un ecosistem mai rezistent, inovator și durabil”.
Este important să ne asigurăm că turismul nu pune sub presiune biodiversitatea și zonele naturale de care depinde. În special, atunci când turismul privește natura și ariile protejate, cum ar fi rețeaua UE Natura 2000, industria turismului ar trebui să lucreze în strânsă cooperare cu autoritățile de gestionare a naturii pentru a dezvolta produse și cazare turistică durabile care nu au impact asupra rezervelor naturale ale zonei.
Cele mai afectate comunități de pandemia COVID-19 sunt cele extrem de dependente de turism și care nu pot compensa pierderea călătorilor străini, din UE și din afara UE, cu cerere internă.
Datorită interzicerii călătoriilor pe distanțe lungi în timpul pandemiei, s-a observat o cerere internă crescută în zonele montane și orașele mici din regiunile cu turism montan. Prin urmare, atât orașele mici de munte, cât și natura din zonele montane au resimțit profund tulburările din sectorul turistic.
Această conferință, sperăm că este o premieră dintr-o serie mai lungă, vizează înțelegerea provocărilor și oportunităților comune la nivel local al afacerilor turistice din zonele montane. Evenimentul aduce în discuție fațeta de dezvoltare turistică a Facilității de Recuperare și Reziliență a CE și impactul său eventual la nivel local al orașelor mici de munte (cu mici afaceri de ospitalitate, comunități pastorale, fermieri montani și alți actori locali și regionali), pe de o parte, și consumatorii (alpiniști), pe de altă parte.