Experta în transport din cadrul Comisiei Europene, Luana Bidașcă, a prezentat Delegației României la CoR oportunități de finanțare în mobilitatea urbană, în special în aria inovației. Ea a explicat Misiunea privind orașe neutre climatic și smart a Comisiei Europene; aceasta presupune reunirea a 100 orașe reprezentative cu peste 50.000 de locuitori (existând și excepții care coboară limita la 10.000 de locuitori) care să devină hub-uri de inovare în domeniul mobilității și exemple pentru implementarea de proiecte și acțiuni cu un grad de noutate înalt.
Prezentarea expertei poate fi consultată în limba engleză aici.
Luana Bidașcă este responsabil cu politicile publice la Directoratul pentru mobilitate și transport al Comisiei Europene, unde se ocupă de politica de mobilitate urbană, cercetare și priorități de inovare. Are o experiență de peste opt ani lucrând în domeniul politicilor de transport, de la siguranța rutieră, noile servicii de mobilitate și digitalizare la orașele inteligente și mobilitatea aeriană urbană.
În aceeași ordine, CIVINET ROMÂNIA vă invită în data de 25 octombrie, de la ora 11,00 la un webinar despre Mission: 100 Climate Neutral and Smart Cities. Alături de noi va fi Laura Hetel, Policy Officer for Future Urban Systems, la Directoratul General Cercetare și Inovare din cadrul Comisiei Europene, membru al echipei Misiunii. Limba de desfășurare a webinar-ului este limba română.
Pentru a participa este obligatorie înregistrarea pe https://attendee.gotowebinar.com/register/2488790067718941967
Comisia Europeană a lansat în 1 octombrie, Misiunea: 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, unul dintre cele mai ambițioase programe de până acum, ale Uniunii Europene, prin care 100 de orașe de pe continentul nostru vor atinge țintele de decarbonizare în numai 8 ani, adică până în 2030, deschizând drumul pentru restul continentului care trebuie să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Misiunea este strâns legată de #GreenDeal, Pactul Verde European și creează cadrul necesar pentru ca Europa să atingă neutralitatea climatică până în 2050: ”Dacă în 8 ani, 100 de orașe europene pot atinge decarbonizarea, atunci este posibil și pentru restul orașelor să atingă aceste ținte în 25 de ani”, au spus reprezentanții Comisiei Europene la lansarea Misiunii.
Calendarul de implementare a intrat în linie dreaptă și la finalul lunii noiembrie așteptăm deschiderea procesului de aplicare pentru orașe împreună cu ecosistemul local. Care sunt următorii pașii, cum ar trebui să ne pregătim pentru a putea aplica, care sunt beneficiile orașelor de a fi parte a Misiunii, vom afla de la Laura Hetel.