În data de 13 octombrie a.c. Delegația României la Comitetul Regiunilor s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Comisarului european pentru Politică Regională și Urbană, doamna Corina Crețu.
Reuniunea a avut drept scop analizarea situației delicate a accesării fondurilor structurale de către România, rolul autorităților locale în redresarea situației pentru viitoarea perioadă de programare și găsirea unor soluții pentru simplificarea procedurilor.
Fondurile neutilizate de România pentru perioada de programare 2017-2013 vor fi pierdute, iar față de celelalte țări care vor pierde și ele banii, România este țara cu cele mai mari pierderi.
In mod concret, în România se pierd multe programe de finanțare, contestațiile fiind la ordinea zilei peste tot în statele membre UE, însă diferența este că în România nu se merge mai departe ci proiectele sunt blocate în loc să se organizeze rapid alte licitații.
Comisia europeană a organizat în ultima perioadă între 25-30 de întâlniri ale “echipei de intervenție pentru o mai bună implementare” cu autoritățile naționale din statele membre UE, deoarece noua perioadă de programare 2014-2020 nu trebuie să fie afectată de întârzieri, fiind de dorit ca închiderea programelor vechi să meargă în paralel cu deschiderea celor noi.
In plus, doamna comisar Crețu a prezentat recenta inițiativă a Comisiei Europene, « Peer to peer exchange instrument », o platformă pentru funcționarii publici pentru schimb de experiență și de bune practici în Europa, pentru a îmbunătăți în continuare modul în care sunt cheltuite și gestionate investițiile UE. Acest instrument este destinat consolidării capacității administrative și asigură un răspuns direct la solicitările specifice din partea administrațiilor publice din Europa pentru a face față managementului de proiect și de investiții în domenii diverse (achiziții publice, TIC, eficiența energetică, etc.). Acest instrument a va oferi asistență prin intermediul misiunilor de experți pe termen scurt, vizite de studiu și ateliere de lucru.
Au mai fost discutate teme de interes pentru reprezentanții României în Comitetul Regiunilor dintre care putem aminti: dezvoltarea IMM-urilor, agenda digitală, cercetarea și inovarea – acestea fiind doar câteva dintre prioritățile ce ar trebui favorizate de autoritățile locale în acest moment.
Având în vedere multitudinea și complexitatea problemelor cu care se confruntă autoritățile locale în accesarea fondurilor europene, doamna Comisar propune organizarea unui workshop în România, la care este dispusă să participe. Trebuie găsit un cadru de lucru, cu participarea nivelului local și județean.
Delegația României va trebui să propună o dată și un loc pentru organizarea acestui workshop.
Procesul-verbal – reuniunea delegației României cu comisarul pentru politica regională și urbană